Pelajar FBI memenangi Bank Rakyat Google Workspace Hackathon

AHAD I 19 MAC 2023 - Bank Rakyat baru-baru ini telah bekerjasama dengan Google Malaysia, Pointstar, dan Pusat Pembangunan dan Pendidikan Keusahawanan (CEED) untuk menganjurkan program bernama Bank Rakyat Google Workspace Hackathon.

Acara tersebut bertujuan untuk meningkatkan kesedaran ekonomi digital dan memperkenalkan Google Workspace sebagai platform untuk usahawan. Universiti Malaysia Kelantan (UMK) adalah satu-satunya universiti yang terpilih untuk menyertai program tersebut, yang berlangsung selama sebulan dari Januari hingga Februari 2023. Antara peserta adalah 21 pelajar dari program Bank Rakyat Unipreneur 2.0, dengan tiga di antaranya terpilih sebagai pemenang.

Salah seorang pemenang adalah Fatin Afiqah Zahari, seorang pelajar dari Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan (FBI). Para pemenang dianugerahi langganan Google Workspace selama satu tahun yang disponsor oleh Bank Rakyat. Majlis penyampaian hadiah telah diadakan di Menara Berkembar Bank Rakyat di Kuala Lumpur semasa acara Bank Rakyat Tech Week pada 14 Mac 2023, dan dihadiri oleh Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Yang Berhormat Datuk Ewon Benedick.

Kami mengucapkan tahniah kepada Fatin Afiqah Zahari atas pencapaiannya yang luar biasa dan atas kehormatan yang dibawa ke fakulti FBI.